מראש צורים אראנו / היצירה 'נהלל' בפרשת בלק
- Efrat Goren
- 24 ביוני 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 באפר׳
מוזיאון חיפה חוגג 70 להיווסדו עם תערוכה מקיפה של יצירות מאוסף המוזיאון, לצד מושאלות וחדשות. היצירות ממלאות את חללי התצוגה כולם ומציגות זרמים שונים באמנות החיפאית.
שני החללים המרכזיים ממוקמים זה מעל זה. התחתון עוסק ב'דיוקן חברתי' והעליון ב'אמנות מופשטת' - שני נושאים מרכזיים באמנות ומנוגדים במוטיבציה שלהם. בעבודה אוצרותית מחושבת פוגש הצופה קודם ב'דיוקן' המבקש לדבוק במציאות ולאחריו ב'מופשט' המבקש דווקא להתרחק ממנה. ביניהם הוא עובר בחללי הביניים העוסקים בין השאר ב'נוף' וב'אדריכלות' ומרככים את המעבר.

על רצפת החלל העליון מוצגת יצירתו של גל וינשטיין, נהלל. וינשטיין לוקח את הדימוי המוכר - תצלום האוויר של מושב העובדים החלוצי - ומרכיב אותו מחומרים מתועשים כמו שטיחים, MDF, ואקרילן. ביצירתו, הוא מבקש לשאול האם מושגים כמו ציונות ועבודת אדמה נותרו אותנטיים כבימי הקמת נהלל או שמא תועשו גם הם ונשחקו עם הזמן. הצבת העבודה על הקרקע, במרכז החלל, מוקפת בציורי שמן מופשטים מייצרת בחלל קומפוזיציה מופלאה, המעמידה את וינשטיין, יליד 1970, ברקע ציירים ותיקים בהרבה, הפותחים פריזמה מופשטת ומוארת אל הנוף הישראלי.
פרשת השבוע פותחת בדיוקנאות של בלק ובלעם. בלק, מלך מואב, שוכר את בלעם, קוסם ונביא, לקלל את עם ישראל מחשש שהם יפגעו בארצו. דרך ארוכה נפרשת עד שיפגשו והיא כוללת שכנועים רבים, אתון מדברת ומלאך אלוקים שניצב בה. לבסוף הם עומדים יחד שניהם בראש הר, צופים על ישראל, ומפיו של בלעם יוצאות רק מילים של ברכה. בלק מנסה, לשווא, לשנות את נקודת המבט בתקווה שממנה תצא הקללה, אך בלעם מוציא מפיו את מילות אלוקים ומברך: 'מראש צורים אראנו ומגבעות אשורנו, הן עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב'.
בלק ובלעם, בדומה ליצירות במוזיאון חיפה, נעים בין דבקות במציאות ובין התרחקות ממנה, ממבט העל שהם נפגשים בו נפרש בפניהם מבט רחב והם נוכחים בייחודיות הרוחנית של עם ישראל.

Comments