סביבה גברית / יצירתו של האמן ישראל דרור חמד בפרשת וירא
- 21 באוק׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 באפר׳
עם הכניסה לחלל התערוכה של ישראל דרור חמד מוצא עצמו הצופה מוקף דמויות. הן נפרשות על בדים מאורכים מכף רגל ועד ראש, מביטים בכיוונים שונים, ונראה כאילו נתפשו במבטו של חמד במקרה.
חמד מצייר בעיקר גברים, עומדים בתנוחות אגביות או מבצעים פעולות שגרתיות, וקורא לציורים בשמותיהם: 'אייל', 'אלכסנדר בצהוב' ו'גבר בסוודר כחול'. למול האגביות של הנושאים ניכר שבטכניקה הוא משקיע זמן רב. הוא מצלם את הדמויות במרחב הציבורי ומעביר אותן אל הבד בתהליך שנמשך שבועות וחודשים עד שהן הופכות לציור פיגורטיבי משוכב צבעי שמן עם טקסטורה מוחשית. בציוריו נראים בודדים וגם קבוצות גברים במנוחה - כולם מתוארים בצבעוניות קלילה ומוארת בניגוד לדיוקן העצמי של חמד שצויר במבט מופתע בגווני שחור לבן.

בפרשת השבוע, פרשת וירא, נולד בנם המיוחל של אברהם ושרה, יצחק. תחושת ההתרגשות האוחזת בקורא לשמע הבשורה בתחילת הפרשה, מתחלפת בסופה לדאגה ומתח כשהוא קורא על הציווי האלוקי לאברהם לעקוד את בנו. מפשט הפסוקים נראה כי שני הגברים, האב ובנו, משתפים פעולה ונענים לציווי בהשלמה, אך את שכבת הרגש המסתתרת מתחת קשה יותר לפענח. הדמויות הגבריות של חמד אולי מסייעות לנו בכך ומאפשרות למצוא בהן סצנות משלבי העקידה. את הבעתו של אברהם כשהוא מקבל את הציווי ואומר 'הנני', את פניו של יצחק כשהוא מתלווה אליו ואת שניהם הולכים יחד בדרכם אל היעד. את הנערים שמצווה אברהם לשבת מרחוק אפשר לזהות בקבוצת הגברים הנחים שמצייר חמד, את פניו של יצחק כשהוא שוכב עקוד בדיוקנו העצמי ההמום והדומם ואת ההקלה והתמיהה של יצחק, אחרי ביטול הציווי, בפניו של 'גבר בסוודר כחול'.
לו יכולנו לראות את פניהם של אברהם ויצחק בזמן אמת היה לנו מעט מושג על רגשותיהם. התערוכה של חמד פותחת בפנינו צוהר להתבוננות מורכבת בדמות הגברית וחושפת אותנו לשכבה עשירה של רגשות.

Comentarios