על דרך ומסע / התערוכה 'שיח גנטי' בפרשת מסעי
- Efrat Goren
- 1 באוג׳ 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 באפר׳
את התערוכה 'שיח גנטי' המוצגת כעת במוזיאון העיצוב בחולון מרכיבות עבודותיהן של שתי יוצרות, חואני וטליה. חואני מציגה קערות מרהיבות שיצרה מתפירה חופשית בתכים צפופים על גבי נייר, שילוב של תפירה במכונה ותפירה ידנית. טליה מציגה גם היא כלים, לצד משטחים שיצרה בהשראת שטיחים פרסיים ובהשראת ה'סטוקו', טכניקה ליצירת מרקמים על קירות חוץ ופנים. השילוב שעושה טליה בין מקור ההשראה לדימוי ובין מקור ההשראה לטכניקה מייצר תוצאה חדשה ומרהיבה של משטח תלת מימדי העשוי מתלכיד חדש של חומרים.

בסרטונים המלווים את היצירות הדוממות מעידה כל יוצרת על העמלנות וההשקעה בפרטי הפרטים של חברתה. יכולת הריכוז המדיטטיבית הנדרשת ביצירות מסוג זה מאפיינת את שתיהן ומרמזת על העובדה שחואני וטליה הן אם ובת. לכל אחת מהן שפה משלה, אך משנחשף הצופה לפרט הביוגרפי הזה, הוא מתחיל לטוות את החוטים והקשרים הגנטיים שביניהן ורואה כי אצל שתיהן התוצאה הסופית טומנת בחובה שעות רבות של השקעה.
בארבעים השנים שעברו על בני ישראל במדבר התחלף הדור. דור האבות שיצא ממצרים חטא ולא יכנס לארץ ובמקומם יכנסו אליה בניהם. הפרשה מסכמת את כל המסעות שעברו עליהם במדבר, מפרטת לפרטים את עשרות המקומות שעברו בדרך ואת האירועים המרכזיים שקרו להם שם. כעת, כשהם עומדים על גבול הארץ לקראת סיומו של המסע, הם יכולים לראות מן העבר האחד את פרטי הפרטים של הדרך שעברו ומן העבר השני את היעד הנכסף: ארץ ישראל. הם יודעים שהוריהם לא זכו לרגע הזה, אך מנהלים איתם סוג של 'שיח גנטי' פנימי. הם מרגישים את הזרעים שנטבעו בהם מהתקופה המכוננת של היציאה ממצרים, המעבר בים סוף וקבלת התורה, מתקופת הפיכתם לעם.
גם בתערוכתן של חואני וטליה, לצד היצירות המוגמרות שלהן, מוצג תהליך העבודה. הדרך שהן עשו 'במדבר' אורכת בסך הכל חמישים שנה וכוללת את הנסיונות הרבים שלהן בחומר ואת הבדיקות שעשו בטכנולוגיה. כך, כוללת התערוכה המיוחדת שלהן, כמו הפרשה, את סיכום מסעיהן עד כה.

Comments