צורות וצבעי יסוד / 100 שנים לבאוהאוס ופרשת השבוע וזאת הברכה
- Efrat Goren
- 20 באוק׳ 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 באפר׳
בית ספר הבאוהאוס לעיצוב ואדריכלות שחוגג השנה 100 שנים להקמתו פעל בין שתי מלחמות עולם. אל מול התנועות הטקטוניות שזיעזעו את העולם הוליד בית הספר שינויים דרמטיים בתפישות העיצוב המוכרות וסגנון אדריכלי חדש: הסגנון הבינלאומי. "פחות זה יותר" קבע האדריכל לודוויג מיס ואן דר רוהה, אחד ממנהליו של הבאוהאוס, ובכך תמצת את מטרת בית הספר: לזנוח את הקישוטיות המוגזמת ולהתמקד בעיצוב פונקציונלי הנובע מהצורך האנושי, תוך שימוש בצבעי היסוד ובצורות הבסיסיות: קו, מצולע ומעגל.
אפשר לראות בפרשת השבוע, הפרשה האחרונה בתורה, נקודה באחת מצורות הבסיס הללו: היא מסיימת מעגל שיתחיל בשבוע הבא שוב מבראשית, היא נקודת מפנה בין שתי צלעות, התורה והנביאים, עם העברת מקל ההנהגה ממשה ליהושע, וגם: היא עוד נקודה על רצף ההתרחשות הכרונולגי שממשיך לראשונה ישירות מהפרשה אל ההפטרה המוצמדת אליה, בה קוראים בפרק הראשון של ספר יהושע.

זה הזמן להביט לאחור אל פרשיות התורה כולן שהתחילו בצבעי היסוד ובצורות הבסיס: האור והחושך, השמיים והארץ, הים והיבשה, החי והאדם והתפתחו עד למבנה המורכב של עם, עם חלל, גופים ויחסים ביניהם. מעניין לקרוא ברגעי הסיום המורכבים, בלשון ברכות הפרידה של משה אל השבטים, רמזים לצורות הבסיס: לשמיים ולארץ, לשמש ולירח, לחי ולאדם.
בית ספר הבאוהאוס בישר את תחילתו של עיצוב מינימליסטי וכולל שמתחיל בחלל ובקירות, עובר דרך הריהוט ומתבטא גם בסגנון ציור מודרני בתמונות שעל הקיר. אוסקר שלמר, אחד המורים המרכזיים בבית הספר, יצר את 'התיאטרון הטריאדי' בו הביא חוויה רב חושית המזקקת את עקרונות הבאוהאוס. בהפקת התיאטרון המורכבת שלו ניתן לזהות את הצבעים הבסיסיים, הצורות הפשוטות המכתיבות את תנועת הרקדנים בחלל, ולראות את מה שניסח מיס: פחות יכול להיות יותר.
Commenti