להיות בלי ולהרגיש עם / התערוכה 'כמוס בשפה' וליל סדר פסח
- Efrat Goren
- 19 באפר׳ 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 1 באפר׳
עולם המילים של השפה ועולם הדימויים של האמנות נפגשים יחד לתערוכה המוצגת כעת בגלריה העירונית לאמנות בראשון לציון. עשרה יוצרים עכשויים מציגים בה עבודות שהשפה העברית כמוסה בהן, ביניהן האמנית רתם רשף המציגה את 'ספריית הרפאים'. לרשף סגנון ציור ייחודי, היא פורשת בדים גדולים על הרצפה, מניחה עליהם חפצים ומפזרת מלמעלה צבע אקריליק מדולל. כך מתקבל ציור שהוא תשליל החפצים שהונחו עליו, זיכרון למה שכבר איננו.

גם בליל סדר פסח, כשיושבים סביב השולחן הערוך, עמוס הכלים והמאכלים, נזכרים בסיפור ישן שכבר איננו. בכל שנה מחדש קוראים את סיפור היציאה ממצרים, סיפור שהתרחש לפני אלפי שנים, במטרה שהקריאה בו שוב ושוב תנכיח אותו בחיינו. ספר טוב הולך איתך גם לאחר שסיימת לקרוא בו, הוא מונח לו שם, על המדף, ומנהל איתך דיאלוג, כזה שגם אם תפתח אותו רק לפעמים, תהיה לו משמעות בחייך. בלילה הזה חוזרים אל הספר, קוראים בו ומספרים את הסיפור לילדינו בתקווה שבשארית השנה הסיפור יהיה כמוס בנו יום יום.
ספר ההגדה והספרייה של רשף הם ביטוי לשתי תנועות: תנועת הקריאה ותנועת החיים, מילים ומעשים, תנועות המשלימות זו את זו ואין קיום לאחת בלי השנייה. אמנם בספרייה של רשף הספר נעדר ובליל הסדר הוא נוכח, אך השארית הויזואלית שנותרה ממנו על הבד מעמידה אותו במבחן: עד כמה יזכרו את הסיפור כשהספר כבר איננו.
בימים בהם נוכחותם של ספרי הנייר הולכת ופוחתת, והמילה הכתובה עולה על המסך ויורדת בקצב מסחרר, מאותתת לנו יצירתה של רשף את חשיבותם של החיים בהיעדרו של הספר, שכן אם לא נחיה את הסיפור הוא יהפוך לסיפור רפאים.

コメント