ממקום למקום / התערוכה 'סערה בכוס תה' בפרשת לך-לך
- Efrat Goren
- 14 באוק׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 באפר׳
התערוכה המוצגת כעת במוזיאון לאמנות עכשווית בבת ים נעה בין שני מוקדים: המוזיאון לאמנות ובית המשורר שלום אש ומתבססת על גוף העבודות של הצייר יששכר בר ריבק. ריבק אמנם לא ביקר בעצמו בבת ים אך יצירתו הגיעה לעיר יחד עם אלמנתו, סוניה, לאחר שהוא עצמו נפטר בגיל צעיר בפריז. ריבק נולד ברוסיה והושפע עמוקות ממסע אליו יצא בצעירותו לאיסוף אמנות יהודית בעיירות יהודיות באיזורו. מאז, לא חדל לשוב ולצייר, בסגנונות שונים, את העיירה היהודית, או כפי שהיא מכונה ביידיש: השטעטל.
התערוכה 'סערה בכוס תה' מקימה את יצירתו של ריבק לתחייה, אחרי עשרות שנים בהן האוסף נזנח. במוזיאון לאמנות מוצגות יצירותיו לצד צילומים של אנה ים, פסלים של ביאנקה אשל גרשוני וספות וארונות בסגנון בידרמאייר. במהלך אוצרותי מתוחכם נוצר חיבור בין מוצגים מ'עיירות' שונות, חצי חיות חצי מתות, בסוג של סלון בין תקופתי בחלל המוזיאון. בבית שלום אש מוזמנים המבקרים לשבת על הספות ולאתר מגוון עבודות שהוטמעו בחלל הבית כאורחות לרגע ומייצרות דיאלוג עם הקיים. החיבור בין שני המוקדים - מוזיאון שנדמה כבית ובית שמתפקד כמוזיאון מייצר סוג של שטעטל חדש.

אברהם מצווה בפרשה לצאת מה'שטעטל' המוכר לו וללכת. הוא הולך מארצו, ממולדתו ומבית אביו אל עבר ארץ לא נודעת. יחד עם אשתו, בן אחיו, רכושם ואנשי ביתם מגיע אברהם, אולי המהגר הראשון בתורה, לארץ כנען. אלוקים נראה אליו כמה פעמים לאורך הפרשה ומבטיח לו שהארץ אליה היגר תהיה שלו ושל צאצאיו, וגם - מבטיח לו שזרעו ירבה ככוכבי השמיים. דווקא בפרשה זו, עם שינוי המקום, זוכה אברהם גם לשינוי שמו והופך מאברם לאברהם – אב המון גויים.
בפתח התערוכה מעידות האוצרות כי הן חושבות על המוזיאון כ"מיקרוקוסמוס של אובייקטים המהגרים ממקומות שונים ומתערבלים יחד בחלל עגול". שניים מתוצרי הערבול הזה הם ציור שמן בסגנון קוביסטי של ריבק שנתלה בגב ארון וצילום של בניין בקרית ים לצד ציור של בתי העיירה.
כמו אברהם שהיגר בפרשה ממקום למקום והחליף את שמו, מייצרת התערוכה הגירה בין מוקדים ובין חפצים ומאפשרת ליצירתו של ריבק לזכות בשם חדש.
Comments