מציאות קסומה / התערוכה 'הנשף' בפרשת חיי שרה
- Efrat Goren
- 28 באוק׳ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 7 באפר׳
קירותיו של מוזיאון העיצוב בחולון הולבשו, לאחרונה, עשרות מטרים של בד קטיפתי כתפאורה לתערוכה המוצגת בו כעת: 'הנשף'.
התערוכה, כמו הנשף, מושקעת ומרהיבה ומאפשרת לצופה, ולו לרגע, אסקפיזם לעולם הפנטזיה והדמיון. שני החללים המרכזיים של המוזיאון מציגים שמלות ערב. האחד מציג שחזורים של דגמים פופולריים שהתפתחו באופנת הנשף, החל מהמאה ה-18 ועד שנות ה-80 של המאה העשרים, והשני דגמים עכשוויים של 'הנשף המודרני' תוצרי תעשיית האופנה הישראלית. אם הדגמים המשוחזרים מספקים ניתוק מהמציאות, באלה המקומיים ניתן למצוא עיצובים המושפעים מהמציאות הישראלית ובחלקם יש גם ביקורת.

לצד הצבעוניות המרהיבה, התפירה העילית המרשימה וההשקעה בפרטים מעלה התערוכה דיון ביקורתי בכמיהה האנושית לפאר, לעושר ולהתאהבות כמו באגדות. קשה שלא להתבונן בעין ביקורתית על אותן נשים, בנות המאה ה-18, שלבשו לגופן שמלות גדולות ורחבות מימדים (שנלבשו על שכבות נוספות שהכתיבה האופנה). תנועתן ה'קלילה' ברחבת הריקודים הסתירה מאחוריה מגבלה תנועתית ומניפולציות שעשו השמלות על גופן.
פרשת חיי שרה מביאה אידיאל יופי והתאהבות שונה. היא פותחת בפטירתה של שרה ובמשימה שלוקח על עצמו אברהם להסתכל קדימה ולמצוא אישה לבנו, יצחק. אל המשימה נקרא עבדו אליעזר שנשלח לעיר הולדתו של אברהם, ארם נהריים, ומצווה למצוא ליצחק אישה ממשפחתו. מעניין להתבונן בתהליך בחירת האישה ותיאור הזוגיות שנרקמת ביניהם תוך מחשבה על זוג בן המאה ה-18 שרוקד, ואולי גם מתאהב, ברחבת הנשף. אליעזר מבקש מאלוקים סימן מוסכם מראש לאבחון הנערה: זו שתציע להשקות גם את גמליו ולא רק אותו. אליעזר, שמכיר היטב את בית אברהם, בוחר דווקא במבחן של אישיות. רבקה שעומדת במבחן אמנם מתוארת בפרשה כטובת מראה מאוד, אך יופיה החיצוני ודאי אינו מספיק.
המפגש הראשון בין יצחק ורבקה מתרחש לפנות ערב כשהוא יוצא לשוח בשדה והיא באה לקראתו. כשהיא מבחינה בו היא ממהרת דווקא להתכסות בצעיף, אולי מתוך רצון שגם הוא יבחין קודם כל באישיותה. מכאן, מתארים הפסוקים כיצד מביא יצחק את רבקה לאוהל אימו ולוקח אותה לאישה, מבלי לפסוח גם על תיאור ההתאהבות.
コメント